Hoe werkt een energielabel bedrijfspand aanvragen?
Voor eigenaren van bedrijfspanden is het verplicht om bij verkoop of verhuur over een geldig energielabel te beschikken. Beschik je momenteel nog niet over een geldig energielabel voor je bedrijfspand? Dan riskeer je een flinke boete. Daarom is het aanvragen van een energielabel een verstandige keuze.
Van plan om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen? Of wil je meer weten over de verplichting? Lees in dit artikel alles wat je moet weten over een energielabel bedrijfspand aanvragen.
Wat is een energielabel bedrijfspand?
Voor een geldig energielabel is het nodig om een gecertificeerd EPA-U adviseur in te schakelen. Om de energieprestatie van een bedrijfspand te bepalen is het nodig om op locatie een inspectie uit te voeren. Tijdens deze opname wordt er gelet op de energiezuinigheid van het pand. Zo wordt de energiezuinigheid van isolatie, verwarming en verlichting in kaart gebracht.
De genoteerde gegevens van de EPA-U adviseur van de inspectie worden later uitgewerkt tot een energieprestatieadvies-rapport met daarin een geldig energielabel en maatregelen die je kunt nemen voor een betere energieprestatie. Het energielabel geeft dus de energieprestatie van een bedrijfspand aan. Er zijn verschillende klassen van A tot G, waarbij een A-label het meest energiezuinig is. Per 1 januari 2023 is het overigens voor alle kantoorpanden in Nederland verplicht om over minimaal een energielabel C te beschikken. Heeft je pand een lager energielabel? Dan is het nodig om energiebesparende maatregelen te nemen.
Voor het aanvragen van een geldig energielabel is het nodig om een BRL 9500 gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Het beste kan je meerdere energielabel offertes aanvragen om meerdere aanbieders van energielabels voor bedrijven met elkaar te vergelijken.
Is een energielabel voor je bedrijfspand verplicht?
Bij verkoop en verhuur van een bedrijfspand is een energielabel verplicht. Deze verplichting geldt sinds 2015. Bij de overdracht van een pand dient er verplicht een geldig energielabel aanwezig te zijn. Is deze niet aanwezig? Dan riskeer je een flinke boete die kan oplopen tot duizenden euro’s.
Bij de meeste bedrijfspanden is de eigenaar dus labelplichtig. Echter zijn er een aantal uitzonderingen waarvoor een energielabel niet verplicht is, namelijk: monumenten, religieuze gebouwen, opslagruimtes, onverwarmde gebouwen, vrijstaande gebouwen kleiner dan 50 m2, fabriekshallen en tijdelijke gebouwen. In deze gevallen ben je als pandeigenaar dus niet labelplichtig.
Energielabel voor je bedrijfspand aanvragen
Bij het aanvragen van een geldig energielabel is het verstandig om meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken. De prijzen verschillen namelijk enorm en vergelijken kan je een flinke besparing opleveren.