3 tips om je bedrijfsafval duurzaam te verwerken
We leven in een wereld waarin we het begrip duurzaamheid steeds hoger op de agenda hebben staan. Als bedrijf wil je graag duurzaam ondernemen en dan niet alleen als het gaat om bijvoorbeeld productie of klantcontact. Ook het afval dat jouw bedrijf produceert kan vaak duurzamer worden verwerkt. Wist je dat slechts één op de vijf bedrijven duidelijke richtlijnen hanteert als het gaat om afvalscheiding? Wij geven je drie tips waarmee je het verwerken van jouw bedrijfsafval een stukje groener maakt!
1. Afval scheiden
Het lijkt zo logisch: het scheiden van je afval. Maar in veel ondernemingen is dit nog niet gebruikelijk en komen verschillende afvalstromen op dezelfde hoop terecht. Thuis zijn we allemaal gewend om ons afval te scheiden. Maar ook in jouw bedrijf kun je verschillende afvalstromen gescheiden houden. Het is dan wel belangrijk om werknemers precies te laten weten wat er van hen verwacht wordt en om duidelijk te zijn in de communicatie omtrent afval scheiden. Het scheiden van je bedrijfsafval zorgt ervoor dat veel producten kunnen worden gerecycled waardoor er minder grondstoffen nodig zijn voor nieuwe producten. Bijna 80 procent van ons afval kan worden gescheiden, dus ook op kantoor valt daar nog wel wat te winnen!
2. Streef naar een duurzame verwerking
Door afval niet meer te zien als afval maar als een grondstof, ga je er vanzelf anders mee om. Er zijn verschillende bedrijven die je kunnen helpen bij het duurzaam verwerken van afval. Bij deze bedrijven wordt afval gezien als grondstof die als een nieuw product terug kan worden gebracht in de natuurlijke kringloop. Laat je bedrijfsafval ophalen en zorg er zo voor dat de afvalstromen optimaal worden benut in een duurzame verwerking. Groen afval kan bijvoorbeeld worden omgezet tot groene stroom door bio vergisting en papier kan worden gerecycled.
3. Stimuleer je personeel om afval te scheiden
Een betere wereld begint niet alleen bij jezelf, maar ook bij je personeel. Stimuleer en motiveer je personeel daarom om afval te scheiden. Zo wordt je bedrijfsafval beter gescheiden en is dus ook makkelijker duurzaam te verwerken. Wees duidelijk in je wensen en zorg dat iedereen weet waar en hoe de verschillende soorten afval verzameld worden. Met kleine aanpassingen kom je al een heel eind!
Streef naar zero waste!
Het mooiste is natuurlijk wanneer je zelf alleen maar afval produceert dat nog hergebruikt, gerecycled of omgezet kan worden tot energie. Dat principe noemen we zero waste. Het lijkt misschien een grote uitdaging, maar met kleine aanpassingen kom je al ver. Is een printje eigenlijk overbodig? Houd het dan digitaal, want zo bespaar je weer papier. Gebruik herbruikbare mokken in plaats van papieren koffiebekertjes en herbruikbare glazen voor water. Door bewust na te denken creëer je zo een groenere bedrijfscultuur.