4 tips bij het overnemen van een bedrijf
Je kan natuurlijk vanaf scratch zelf een bedrijf starten, maar soms is het toch interessanter om een bestaand bedrijf over te nemen. Je bouwt dan meteen verder op het bestaand klantenbestand en je kan je investering misschien wel aangenaam laten groeien. Het overnameproces zelf is dan weer best ingewikkeld en vaak overwinnen. Met deze vier tips zorg je er alvast voor dat de overname vlekkeloos verloopt.
# 1. Voer een financiële analyse uit
Een overname is natuurlijk niet goedkoop en daarom is het belangrijk dat je het bedrijf correct waardeert. Vraag dus zeker de financiële gegevens op en analyseer ze grondig. Ga vooral ook na of de overnameprijs in verhouding staat met de bedrijfswaarde. Hiervoor is er geen zonneklare formule. Het werkelijk eigen vermogen afwegen tegenover de schuldenlast is vaak een ondergrens. Daarnaast kan je ook rekening houden met de representatieve winst die je met een factor vier tot zes verhoogt, maar zeker bij groeibedrijven moet je ook rekening houden met toekomstige (potentiële) winstcijfers. Schakel een expert in om na te gaan of de voorgestelde overnameprijs wel realistisch is.
# 2. Gebruik een virtuele dataroom
Alleen al voor de financiële analyses heb je vaak geheime informatie nodig van het bedrijf. Daarom zal je een geheimhoudingsbeding moeten ondertekenen. Omdat eventuele lekken grote gevolgen kunnen hebben, zal de toegang tot de gegevens vaak beperkt zijn. Dat maakt het vaak heel moeilijk om efficiënt te analyseren. Stuur daarom aan op een virtuele dataroom. Je kan in zo’n beveiligde data room vastgoed gegevens, financiële gegevens, arbeidsovereenkomsten en veel meer terugvinden, terwijl het bedrijf niet moet vrezen voor eventuele lekken. Voor jezelf is dat eveneens belangrijk, want je wilt natuurlijk niet tegen schadeclaims aankijken.
# 3. Stel je eigen belangen veilig
Een dataroom helpt de belangen van het bedrijf te beschermen, maar ook zelf dien je een aantal voorzorgsmaatregelen te treffen. Wanneer je een beroep doet op extern krediet, is het bijvoorbeeld aangeraden om ook zelf een bv (besloten vennootschap) op te starten die de overname afhaspelt en die de risico’s draagt. Hierdoor blijven de eigen risico’s beperkt wanneer het project uiteindelijk met een sisser afloopt. Ook in de koopovereenkomst neem je steeds een aantal garanties op, bijvoorbeeld voor wanneer er ineens onbekende schuldeisers opduiken of andere lijken uit de kast vallen. De belangen zijn heel uitgestrekt, dus laat de koopovereenkomst altijd opstellen door een juridisch expert.
# 4. Schenk aandacht aan de arbeidsovereenkomsten
Bij een bedrijfsovername behouden medewerkers in principe hun rechten. Als nieuwe werkgever moet je die rechten respecteren. Het is een aspect waar sommige overnemers te weinig aandacht aan schenken, maar het is dus heel belangrijk om ook de individuele arbeidsovereenkomsten door te nemen. Vooral wanneer je van plan bent om het éen en ander te reorganiseren, moet je goed de mogelijkheden bekijken die je binnen het arbeidsrecht hebt. Het hoeft de overname zeker niet onmogelijk te maken, maar onredelijk zware arbeidsovereenkomsten kunnen de overnameprijs zeker beïnvloeden. Hetzelfde kunnen we zeggen van belangrijke medewerkers van wie de arbeidsovereenkomsten binnenkort aflopen. Het laatste wat je natuurlijk wilt is een kennisvlucht.