Op zoek naar een IT consultant? Denk aan deze 5 zaken
Je hebt binnen je bedrijf een IT vraagstuk en wilt een IT consultant inhuren. Voordat je hiervoor kiest, is het belangrijk jezelf enkele vragen te stellen. Zo zorg je ervoor dat de afspraken voor zowel de IT consultant als het bedrijf zelf helder zijn. Dit artikel vertelt je vijf zaken waar je over dient na te denken voor je een consultant inhuurt.
1. Pas de Moscow-methode toe
Binnen de IT wordt de MoSCoW-methode gebruikt als een manier om prioriteiten te stellen. De eisen aan het resultaat van een project worden ermee ingedeeld. De letters uit deze methode staan voor:
- Must haves – eisen die in het eindresultaat terug moeten komen
- Should haves – gewenste eisen
- Could haves – eisen die alleen aan bod komen wanneer er genoeg tijd voor is
- Won’t haves – eisen komen niet in dit project aan bod, maar wellicht een volgend project
Zorg dat je als bedrijf je eisen helder hebt. Welke eisen heb je, en hoe belangrijk zijn ze binnen het project? Voorkom verkeerde verwachtingen!
2. Zorg vooraf voor helder budget
Bepaal vooraf het beschikbare budget voor het inhuren van de IT consultant en benoem dit ook. Speel open kaart en vertel hoeveel budget je beschikbaar hebt voor de uren van de consultant. Dit zorgt ervoor dat beide partijen helder hebben hoeveel uren er beschikbaar zijn. Zo kan de consultant inschatten of dit haalbaar is om de taak of probleemstelling af te handelen en anders op basis van de prioriteiten aangeven wat wel mogelijk is voor het beschikbare budget.
3. Kijk en vergelijk
Je doet er verstandig aan meerdere consultancybureaus een aanbod te laten doen, zodat je kunt vergelijken. Ook kun je, in gesprek met de aanbieders, je behoefte scherper formuleren zodat de vraag helder wordt.
Daarnaast kun je in een kennismakingsgesprek, of via hun website, kijken of het een aanbieder is die al soortgelijke projecten in zijn portfolio heeft. Zo voorkom je als proefkonijn te functioneren en is de kans groot dat de IT consultant jouw project sneller onder de knie heeft.
4. Zorg voor heldere afspraken
Niets is zo vervelend als er achteraf achter komen dat de verwachtingen van beide partijen anders waren. Je doet er als bedrijf, en als consultant, verstandig aan de verwachte eindresultaten zwart op wit te hebben staan. Hetzelfde geldt voor de zogenaamde acceptatiecriteria en mogelijk ook een RASCI waarin de rollen en verantwoordelijkheden duidelijk omschreven staan. Er is dan tevens een duidelijk gedefinieerd eindresultaat. Wanneer de resultaten behaald zijn betekent dat einde project.
5. Stel intern een verantwoordelijke aan
Zorg tijdens de uitvoer van het project voor een duidelijke overdracht naar een persoon die intern verantwoordelijk wordt voor het ontwikkelde IT-systeem. Zo haal je als bedrijf de meeste waarde uit het nieuwe systeem en dit zorgt voor een extra betrokkenheid waarbij onduidelijkheden tijdens het project al kunnen worden verhelderd.
Je wilt er als bedrijf alles aan doen om de consultant zo goed mogelijk werk te laten verrichten. Zorg daarom voor een juiste synergie en tevens dat er geen ergernissen over en weer komen tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden.