werkdruk verlagen

3 tips voor minder werkdruk als zelfstandig ondernemer

Published On 20 april 2023 | By Roeland van Poorten | Overig

Is het werk als zelfstandig ondernemer eigenlijk ooit klaar? Zijn er momenten waarop je de deur letterlijk achter je dicht kan trekken en een paar daagjes vrij kunt nemen? Meestal niet. Als ondernemer sta je altijd aan. Ben je altijd bezig met je bedrijf. Je kunt geen pauzes nemen. Stilstand is achteruitgang. Bovendien sta je er grotendeels alleen voor. Er ligt dus een grote verantwoordelijkheid op je schouders. Die hoge werkdruk is niet voor iedereen weggelegd.

Dat betekent echter niet dat het niet ook anders kan. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat elke zzp’er uiteindelijk overspannen thuis komt te zitten. Het is enkel een kwestie van doseren. De juiste mensen vinden, ontdekken hoe je de werkdruk kunt verminderen en plezier in het ondernemen kunt behouden. Als je de juiste balans vindt, zal je merken dat het werk alleen maar leuker wordt. Maar hoe pak je dit aan? Met behulp van de volgende drie tips maak je alvast een mooi begin.

1.      Zijn er ook dingen die je kunt uitbesteden?

Het is echt niet nodig om als ondernemer alles alleen te doen. Er zijn verschillende taken die je wellicht kunt uitbesteden. Denk alleen maar eens aan de boekhouding. Dit moet gedaan worden, maar het levert je wel direct heel wat uren extra werk per maand op. Uren die je liever in het werk zelf zou willen steken. Een boekhouder Eindhoven is zo geregeld. Iemand die hier echt verstand van heeft. Met zorg deze taken uit handen wil nemen. Zo voelt het bijna alsof je zelf geen administratie te doen hebt. Je bespaart tijd en energie en er ontstaat daardoor dus ook weer meer ruimte voor de dingen waar je echt van geniet.

Dit geldt natuurlijk ook als de werkdruk stijgt en je steeds meer nieuwe opdrachten mag ontvangen. Wat als je het tijdelijk even niet meer alleen kunt? Dan is het prettig als je een aantal fijne zakenrelaties hebt. Mensen die wellicht wat werk voor jou over kunnen nemen bij drukte. Dat geldt andersom natuurlijk ook.

2.      Efficiënte dagplanning

Heb je soms het gevoel dat je de hele dag enkel achter de feiten aan loopt? Dat je met duizend-en-een dingen bezig bent, maar nog niet alle deadlines tijdig kunt afronden? Dan schort het vast aan een goede planning. Een goede planning is van essentieel belang om alles uit je werkdag te kunnen halen. Want weet je elke dag eigenlijk wel wat er te doen valt? Welke taken je moet doen? Of begin je lukraak en vergeet je daardoor belangrijke dingen?

Je kunt heel veel winst behalen door elke dag even een paar minuten te reserveren voor het maken van een dagplanning. Zo bespaar je op de lange termijn ongelooflijk veel tijd en zal de werkdruk dus ook verder afnemen.

3.      Maak een keuze

Het mooie van zzp’er zijn, is dat je je eigen uren in kunt delen. Jij bepaalt wat je wel of juist niet doet. Het is belangrijk om dit te beseffen. Besef ook dat niemand het gek vindt als je bij drukte even wat tegengas geeft. Misschien een keer wat vaker nee verkoopt. Maak een keuze. Welke taken wil je momenteel wel doen en wat zijn werkzaamheden die je nu even wilt laten? Kijk kritisch naar jouw agenda en ontdek welke dingen tijdelijk kunnen verdwijnen. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *