Last van de buren tijdens het thuiswerken? Dit kan je doen

Published On 14 maart 2022 | By Roeland van Poorten | Overig

Het nieuwe werken werd ook voor 2019/2020 steeds vaker op kantoor geïntroduceerd. Door de pandemie is deze ontwikkeling echter nog eens in stroomversnelling terecht gekomen. Ook nu we weer naar kantoor mogen, zien we dat thuiswerken nog altijd bij veel bedrijven de voorkeur heeft. Wellicht zie jij als ondernemer ook de voordelen van meer medewerkers die vanuit huis werken en verricht je zelf je werkzaamheden ook meer en meer vanuit je eigen woning. Nu we echter allemaal meer thuis zijn, merken we ook steeds meer de verschillende omgevingsgeluiden op. Overlast van de buren kan bijvoorbeeld heel frustrerend zijn tijdens het thuiswerken. Maar hoe voorkom je burenruzies én zorg je er voor dat je comfortabel kunt werken? 

Houd rekening met elkaar 

Het is vooral belangrijk om rekening met elkaar te houden tijdens het thuiswerken. Grote kans dat de buren op dit moment ook zelf achter een computerscherm zitten of nog een laatste hand moeten leggen aan een klusje in huis of voor een klant. Het is dan ook goed om zelf ook eens een oogje toe te knijpen. Wanneer je merkt dat je buurman laat in de avond nog even lawaai maakt en dit incidenteel gebeurt, hoef je hier niet direct een probleem van te maken. Juist door te laten zien dat af en toe geluid maken mag, zal je merken dat zij ook een stuk coulanter zijn als jij eens een keer extra lawaai maakt. Daardoor wordt er tevens meer rekening met elkaar gehouden als hier wél om gevraagd wordt. 

Moet je echt iets belangrijks voor een klant aanleveren en stoor je je aan de geluiden van de buren? Bedenk dan eerst goed het volgende: tot hoe laat mag je lawaai maken? Het heeft geen zin om voor gewone leefgeluiden aan te kloppen. De buren hebben er al het recht toe om hier geen gehoor aan te geven. Bij onrechtmatig geluidsoverlast sta je echter een stuk steviger in de schoenen. Bijvoorbeeld als er inderdaad op ongepaste tijdstippen lawaai wordt gemaakt. 

Ga samen in gesprek 

Het is van essentieel belang om het gesprek aan te blijven gaan. Je kunt niet verwachten dat de buren minder lawaai zullen maken als zij zelf niet doorhebben dat dit voor jouw werk een probleem is. Wellicht ervaren zij zelfs dezelfde problemen. Daarom is het goed om samen in gesprek te gaan. Geen beschuldigend gesprek, maar gewoon een gesprek om samen afspraken te maken. Zowel in het voordeel van de buren als die van jou. 

Dit kan jij zelf doen! 

Natuurlijk kun je niet verwachten dat alle leefgeluiden van de buren zullen stoppen. Daarom zijn er ook genoeg dingen die je zelf kunt doen om het werken thuis comfortabeler te maken. Werk bijvoorbeeld met een koptelefoon op. Zo trek je jezelf helemaal terug in jouw eigen bubbel en heb je van niemand last. Je kunt ook eens beter gaan kijken naar de akoestiek in huis. Wanneer je veel overlast ervaart van geluiden van buitenaf of de buren, dan kan een andere vloer, nieuwe gordijnen of het plaatsen van dubbelglas ook enorm bijdragen aan het woon- en werkcomfort. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *