financieel plan

Wat is belangrijk bij het opstellen van een financieel plan in 2020?

Published On 21 april 2020 | By Dennis Verbaandert | Bedrijf Starten, Financieel

Het is de leidraad van een onderneming en een essentieel onderdeel van het ondernemingsplan. De financiële cijfers met onderbouwingen zijn vaak van groot belang voor financiers en investeerders. Met een goed plan kun je ze wellicht overtuigen om geld te investeren in jouw bedrijfsidee. Daarnaast zorgt een concreet financieel plan voor meer inzicht in potentiële winstmogelijkheden en risicogebieden. Maar hoe ziet een financieel plan eruit en waarom zou je deze moeten opstellen? We duiken er even in….

Wat is een financieel plan?

Een financieel plan is een economische en cijfermatige vertaling van jouw bedrijfsidee. Door de verschillende financiële aspecten in te vullen, krijg je meer inzicht in de levensvatbaarheid en slagingskans van jouw nieuwe onderneming. Een financieel plan is voor een bank, investeerder of financier erg belangrijk. Zij nemen namelijk risico en willen dus weten wat de kansen in de markt zijn en hoe jij daarop inspeelt. In het financiële plan beantwoord je cruciale vragen zoals;

  • Wat heb ik nodig om morgen te kunnen beginnen?
  • Hoe ga ik grote kostenposten financieren?
  • Is het financieel haalbaar?
  • Kan ik eventuele financiële risico’s dekken? en hoe doe ik dat?
  • Hoe ziet mijn winst- en verliesrekening eruit op de korte & lange termijn?
  • Hoe vang ik eventuele financiële tegenslagen op?

Het opstellen / maken van een financieel plan

Het financiële plan vormt de fundering onder het ondernemingsplan en wordt opgesteld aan de hand van 4 deelbegrotingen. Afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm stel je ook een privé begroting op.

Investeringsbegroting

De investeringsbegroting geeft inzicht in het kapitaal dat je nodig hebt om morgen te kunnen beginnen. Denk hierbij ook aan bedrijfsmiddelen die op de korte en lange termijn nodig zijn.

Financieringsbegroting

In de financieringsbegroting licht je toe hoe je het benodigde kapitaal en de bedrijfsmiddelen wilt gaan financieren. Dit kan met eigen vermogen of door een externe financiering aan te vragen bij investeerders, banken en financiers. De investeringsbegroting en financieringsbegroting vormen samen de beginbalans van de onderneming.

Exploitatiebegroting

De exploitatiebegroting wordt gezien als één van de belangrijkste onderdelen van het financieringsplan. Hierin verantwoord je de verwachte opbrengsten en kosten over een bepaalde periode. Dit is meestal 3 jaar.

Liquiditeitsbegroting

Met de liquiditeitsbegroting kun je zien of je op elk moment voldoende geld beschikbaar hebt om aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen.  

Belangrijk bij een financieringsaanvraag?

Het financieringsplan is opgesteld en de diverse vraagstukken zijn beantwoord. Hiermee is de eerste belangrijke stap gezet, maar een indrukwekkend plan is nog niet hetzelfde als een succesvol bedrijf. Je zult je plan moeten kunnen vertegenwoordigen en het potentieel in financiële onderbouwing kunnen verantwoorden. Met het financiële plan laat je immers zien dat je weet waar je aan begint en dat bepaalde keuzes goed zijn overwogen. Maar waar kijkt een financier eigenlijk naar bij een financieringsaanvraag? We nemen een kijkje naar een aantal kernpunten:

Jij als ondernemer:

  • Hoe goed ben je voorbereid?
  • Heb je een goed netwerk en relevante contacten?
  • Straal je vertrouwen uit in je onderneming?
  • Heb je al enige ervaring in het ondernemerschap?

Onderbouwing van je plan:

  • Heb je inzicht in het marktpotentieel en je doelgroep?
  • Welke ontwikkelingen en trends spelen er in je branche? Zijn er risico’s?
  • Heb je een origineel ondernemingsplan met een realistische financiële onderbouwing?
  • Hoeveel moet je verdienen om aan alle financiële verplichtingen te kunnen voldoen?
  • Hoe ga je de financiering gebruiken?
  • Heb je inzicht in het kostenplaatje van je onderneming?
  • Is er mogelijkheid voor de financier om zijn geld terug te krijgen, mocht het mislopen?

Inzicht in je financiële cijfers en posten

Ook na het opstellen van een financieel haalbaar plan, is het van belang om de financiën goed bij te houden. Om winstmarges te kunnen maximaliseren en kosten te drukken wil je immers weten hoe je er financieel voor staat en of je nog steeds in de goede richting vaart. Nu denk je waarschijnlijk: daar heb ik toch een boekhouder voor? Deels klopt dat natuurlijk ook, maar als ondernemer moet je ook aan het roer van je eigen bedrijf zitten. Je moet weten wat er speelt en welke ontwikkelingen er gaande zijn in de markt. Om zelf het financiële overzicht te behouden, hebben we de belangrijkste onderdelen even op een rijtje gezet:

  • Een overzichtelijke boekhouding
  • Open een zakelijke rekening (vergelijk verschillende zakelijke rekeningen)
  • Goed debiteuren- en crediteurenbeheer

Beter beheer over je crediteuren en debiteuren

Een goed beheer van de crediteuren en debiteuren is van groot belang voor de winst- en verliesrekening van je bedrijf. Je wilt immers weten wat erin komt en wat er uit gaat. Maak hier altijd duidelijke afspraken over met je klanten en leveranciers. Je moet er natuurlijk voor zorgen dat je voldoende geld beschikbaar hebt om aan je betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Zo kun je ook je debiteuren uitbesteden aan externe partijen, waardoor je niet meer hoeft te wachten op een factuur die nog betaald moet worden. Wat natuurlijk weer ten goede komt voor de liquiditeit van je onderneming.

Meer informatie over financiële vraagstukken? Bekijk onze andere blog artikelen. 

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *