Personeel vinden binnenvaart

Op zoek naar personeel in de binnenvaart? 3 tips

Published On 22 april 2020 | By Dennis Verbaandert | Personeel

De binnenvaart is geen gemakkelijke branche om aan personeel te komen. Al jaren is het ontzettend moeilijk om vakbekwame schippers en stuurlieden te vinden in de binnenvaart. De opleidingen klagen niet over de aanwas, maar toch is er een chronisch tekort. Er zijn verschillende mogelijkheden om toch het benodigde personeel te vinden waarover wij je graag meer vertellen.

Personeel in de binnenvaart halen uit het buitenland

Door heel Nederland is het moeilijk om gekwalificeerd personeel in de binnenvaart te vinden. Landelijk staan er vaak tientallen tot honderden vacatures open voor schippers en stuurlui. Vroeger ging het beroep vaak over van vader op zoon. Tegenwoordig is dit vaak niet meer het geval waardoor er een tekort is ontstaan. Er zijn partijen die bijvoorbeeld boventallig defensiepersoneel omscholen of in het buitenland op zoek gaan naar gecertificeerde krachten in landen met veel binnenvaart, zoals Polen, Roemenië en Tsjechië. Het valt aan te raden om dit over te laten aan een specialist met een groot netwerk.

Schakel een gespecialiseerd uitzendbureau in voor personeel in de binnenvaart

Wanneer je zo gericht op zoek bent naar personeel raden wij aan om een gespecialiseerd uitzendbureau binnenvaart in te schakelen. Zo lang je een tekort aan personeel hebt, kun je namelijk niet of maar net voldoen aan de vraag van klanten. Je wilt dus zo snel mogelijk gekwalificeerde matrozen, stuurmannen, deksmannen en schippers binnen halen om te kunnen blijven groeien. Een uitzendbureau dat actief is in de binnenvaart kan je hierin ondersteunen, zodat jij geen omzet mis hoeft te lopen omdat je personeel mist. Vaak hebben uitzendbureaus een ruim aanbod voor personeel in de binnenvaart dat direct beschikbaar is.

Daarnaast kost het je zeer veel tijd om zelf de werving voor personeel in de binnenvaart te doen. Niet alleen omdat je een vacaturetekst uit moet zetten en alle sollicitaties moet bekijken, maar je moet ook de gesprekken voeren en alle sollicitanten informeren of ze wel of niet op gesprek kunnen komen. Hier moet je maar net de tijd voor hebben. Voor veel ondernemers is dit niet het geval, waardoor het verstandiger is om de recruitment uit te besteden.

Zoek personeel in de binnenvaart in je personeelsnetwerk

Het is altijd het proberen waard om aan je personeel te vragen of ze bekwame vaklieden kennen die geschikt zijn voor een openstaande vacature. Wellicht kent iemand de juiste persoon via de studie of vanuit een vorige baan. Dit is een goedkope manier van recruitment en altijd het proberen waard. Wanneer je daadwerkelijk iemand aanneemt die door een werknemer is binnengebracht, dan kun je dit belonen met een mooie bonus.

Voor de mensen die juist op zoek zijn naar een baan in de binnenvaart: lees deze tips zodat jouw CV er goed uit ziet.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *