Wat zijn de voor- en nadelen van factoring?
Factoring is een opkomende alternatieve financieringsvorm waarbij een derde partij – het factorbedrijf – de facturen van je opdrachtgever(s) direct uitbetaalt, waardoor jij niet op je geld hoeft te zitten wachten.
Werkwijze
In feite halen factoringbedrijven de cashflow dus naar voren en helpen hiermee in het overbruggen van betaaltermijnen. Zij keren het factuurbedrag direct aan ondernemers uit, en wachten zelf op de uitbetaling van de opdrachtgever. Factoring kan op twee manieren worden opgezet. Bij American factoring bekijk je per factuur of je deze door het factoringbedrijf vooruit wilt laten betalen. Bij de ‘traditionele’ vorm van factoring breng je elke factuur onder bij het factorbedrijf. Hierdoor ben je wat minder flexibel, maar hoef je jezelf niet met het debiteurenbeheer bezig te houden.
Voor- en nadelen
Factoring zorgt er dus voor dat je niet hoeft te wachten totdat je opdrachtgever heeft betaald. Zeker bij opdrachtgevers die een lange betaaltermijn hanteren, kan dit een sterk voordeel zijn van het gebruik van factoring als financieringsmethode. Naast dat ze voor je wachten op de betaling van je opdrachtgever neemt het factoringbedrijf ook het debiteurenbeheer uit handen. Hier heb je als ondernemer dus ook geen omkijken meer naar. Ook checken zij dan de kredietwaardigheid van je klanten, wat de kans op wanbetaling vermindert. En mocht het toch voorkomen dat een klant weigert te betalen, dan draagt het factorbedrijf het faillissementsrisico van de opdrachtgever(s).
Tot de ‘nadelen’ van het gebruik van factoring zou je kunnen rekenen dat je een bepaald percentage van je factuur of omzet betaalt aan het factorbedrijf. Daarnaast geef je het factorbedrijf aardig wat inzicht in je onderneming, waardoor het aan te raden is om met een betrouwbare partij in zee te gaan.
Kosten
De kosten van factoring worden berekend als percentage van de uit te betalen factuur (bij flexibele, American factoring) of als percentage van je omzet (bij ‘traditionele’ factoring). Deze zijn veelal afhankelijk van de termijn waarop een factuur betaald wordt, de hoogte van deze factuur en het percentage daarvan dat je direct wil hebben uitbetaald. Gemiddeld genomen zullen deze kosten zo’n 3-5% van het totale factuurbedrag omvatten. Kort gezegd zorgen factoringbedrijven er dus voor dat je niet hoeft te wachten op de betaaltermijn van je opdrachtgever. Het factorbedrijf schiet als het ware deze factuur voor en wacht zelf tot je opdrachtgever betaald heeft. Daarnaast neemt het factorbedrijf je debiteurenbeheer uit handen. Als kosten voor deze manier van financieren draag je een bepaald percentage van je factuur of omzet af aan het factorbedrijf.