Dreig je failliet te gaan? Dit moet je weten
Waar het tot 2022 over het algemeen juist goed leek te gaan met de bedrijven in Nederland zit het aantal faillissementen sinds de tweede helft van dat jaar juist in de lift. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die in september van het afgelopen jaar zijn gepubliceerd.
Het zijn met name horecazaken die de laatste tijd failliet gaan. Ben je zelf ondernemer en merk je dat je het moeilijk vindt om financieel gezien je hoofd boven water te houden? Oftewel: dreig je ook failliet te gaan? In dit artikel lees je meer over wat je moet weten wanneer je bedrijf mogelijk failliet gaat.
Zo weet je of je (bijna) failliet bent
Als eerst: je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je bedrijf of organisatie lekker loopt. Je merkt het heus wanneer je zakelijk gezien bijna failliet bent. Over het algemeen gaat hier een hele periode aan vooraf. Je merkt bijvoorbeeld dat je schulden hebt en dat deze oplopen, dat je het loon van je personeel niet kunt betalen en dat je geen of bijna geen inkomsten hebt. Financieel gezien lukt het je niet om je bedrijf gezond te houden.
Daar voel je je niet goed bij en je wil er graag wat aan doen, maar dit lukt niet. Dat is het moment waarop het mogelijk is dat je onderneming (bijna) failliet is. Een schuldeiser die nog geld van je krijgt, kan een aanvraag indienen waarbij je onderneming officieel failliet wordt verklaard. Ook kun je zelf een faillissement aanvragen; dit gebeurt bij de rechter. Schakel hierbij altijd externe hulp in om alles zo goed mogelijk af te laten handelen.
Doorstarten van je bedrijf na faillissement
Wat veel ondernemers niet weten, is dat een faillissement aanvragen niet het einde van hun bedrijf hoeft te betekenen. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een doorstart na een faillissement? Meestal gaat het hierbij om een gestripte versie van je oorspronkelijke bedrijf, dus een zijtak of een kleinere variant. Je huidige onderneming werkte immers niet zoals je misschien wel voor ogen had. Je gaat dus niet exact hetzelfde doen.
Of je wel of geen doorstart mag maken met je bedrijf bepaalt een curator. Hij of zij kijkt naar diverse onderdelen om te bepalen of je verder mag gaan. Houd er wel rekening mee dat een doorstart óók geld kost. Doe dit dus alleen wanneer je nog wel iets van licht aan het einde van de tunnel ziet om verder te gaan met ondernemen, zodat je niet nóg meer schulden krijgt. Op deze website lees je meer over failliet gaan en doorstarten.
Ga je (mogelijk) failliet? Check deze tips
Grote kans dat failliet gaan niet op je to do list stond toen je begon met ondernemen. Mocht het (bijna) zover zijn dan is er een aantal handige tips dat je kunt gebruiken, bijvoorbeeld bij een doorstart of om het faillissement goed af te handelen. Houd de volgende tips in je achterhoofd:
- Schakel altijd een expert in in het geval van een mogelijk faillissement. Een jurist of advocaat weet meer van de gang van zaken en kan met jou sparren over de mogelijkheden van je bedrijf.
- Kies je voor een doorstart van je bedrijf? Zorg er dan voor dat je dit doet voordat het faillissement officieel is uitgesproken om zo je bedrijf te redden.
- Maak altijd (vooraf) een doorstartplan waarmee je kunt onderhandelen met de curator om tóch een doorstart te maken als je dat zou willen.