zakenrelatie onderhouden

5 tips voor het onderhouden van zakenrelaties

Published On 25 juli 2016 | By Roeland van Poorten | Overig

Als ondernemer bestaat één van jouw belangrijkste taken uit het onderhouden van jouw zakelijke relaties. De zorg voor, de communicatie met en het onderzoeken naar de relaties wordt ook wel relatiemarketing genoemd. Het in stand houden van een gezonde samenwerking en het creëren van een goed imago als bedrijf en ondernemer is hierbij het voornaamste doel. Hoe je het best jouw zakenrelaties kunt onderhouden? Dat vertellen we je in dit artikel aan de hand van 5 belangrijke tips.

1. Neem bewuste stappen

Bij het onderhouden van zakenrelaties is het belangrijk om je bewust te zijn van het doel. Bepaal daarom per relatie wat het doel is: wil je de relatie overtuigen van jouw bedrijf of wil je on top of mind blijven? Het onderhouden van de zakelijke relaties werkt het best wanneer jouw instrumenten en activiteiten goed aansluiten op de doelen.

2. Bewaar belangrijke gegevens

Onthoud: als ondernemer is het belangrijk om altijd jouw gegevens bij de hand te hebben in de vorm van bijvoorbeeld een visitekaartje. Leer jij een interessant persoon kennen voor jouw bedrijf? Bewaar zijn of haar gegevens dan goed. Je kunt alle gegevens van jouw zakelijke relaties verzamelen in één document, zodat de informatie overzichtelijk blijft.

3. Begin met een belletje

Bellen is een uitstekend instrument om je zakelijke relaties mee te onderhouden. Je kunt niet alleen een persoonlijke connectie creëren maar ook meteen inspelen op de vragen. Hiernaast heb jij natuurlijk ook de kans om vragen te stellen. Het is belangrijk om eens in de zoveel tijd jouw zakelijke relatie aan het bestaan van jouw bedrijf te herinneren, of indien van toepassing te vragen of de relatie tevreden is met de huidige samenwerking of dienstverlening.

4. Wees origineel

Probeer bij het onderhouden van jouw zakelijke relaties origineel te zijn. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een hardcopy en aantrekkelijke nieuwsbrief te versturen, in plaats van een standaard nieuwsbrief die via de mail wordt verzonden. Het is belangrijk om de aandacht van de relatie te trekken en deze aandacht ook te behouden.

5. Wees verrassend

Tip: blijf jouw zakelijke relaties verrassen. Originaliteit en verrassingen gaan natuurlijk samen, maar het is ook belangrijk om de aandacht op de juiste momenten te trekken. Stuur bijvoorbeeld een relatiegeschenk op momenten dat de relatie deze niet verwacht. Voorbeeld: komt er een regenachtige periode aan? Laat dan paraplu’s met jouw bedrijfslogo bedrukken en stuur deze met een handgeschreven notitie naar jouw zakelijke relaties toe.

Heb jij een goede tip voor het onderhouden van zakenrelaties? Laat het ons weten in de reacties.

Deel dit artikel op social media!

One Response to 5 tips voor het onderhouden van zakenrelaties

  1. USB stick says:

    Super artikel!

    Vooral het verassen van je relaties vind ik belangrijk, je ziet zo vaak bedrijven weigeren om origineel te zijn. Dat is echt een gemiste kans!

    Groet,
    Felix

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *