stress op werk verminderen

5 tips om stress op het werk te voorkomen

Published On 24 april 2017 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Redden, Overig, Personeel

Stress op het werk lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Een ontwikkeling die we niet veel langer vol kunnen houden. Word je namelijk te lange tijd blootgesteld aan stress, dan ligt een burn-out op de loer. Verminder de kans op stress met onderstaande 5 tips.

1. Creëer een vast werkritueel

Al vanaf onze opvoeding wordt ons structuur aangeleerd. Kinderen hebben structuur en regels nodig, want dat zorgt voor duidelijkheid. Echter vergeten we steeds vaker dat ook volwassenen die structuur nodig hebben. Te weinig structuur geeft veel mensen het gevoel dat ze het niet meer in de hand hebben en worden daar onrustig van. Dit levert natuurlijk weer veel stress op. Creëer daarom op je werk een vast werkritueel om stress te voorkomen.

Start je dag met een kopje koffie, neem je mailbox door en filter de cc-mail. Prioriteer vervolgens je ontvangen mailtjes en maak aan de hand daarvan een planning voor die dag. Ben je snel afgeleid? Sluit dan het e-mailprogramma en check je mail alleen op vaste momenten. Door het aanbrengen van structuur in je werkdag zal je zien dat dit veel meer ontspannen werkt.

2. Plan vaste pauze momenten in

Met een goede planning weet je precies aan welke projecten je die dag gaat werken. Vergeet ook niet om momenten van ontspanning in te plannen. De middagpauze is belangrijk om jezelf weer even op te laden voor de rest van de dag en ook tussendoor is het goed om even van je werkplek op te staan. Haal daarom regelmatig wat te drinken voor jou en je collega’s. Ga tussen de middag lekker met collega’s aan de wandel en praat over iets anders dan werk. Dit werkt ontspannend waardoor je in de middag weer zonder stress aan de slag kunt.

3. Eind van de dag? Schakel je computer uit

Bij grote projecten kan het soms voorkomen dat je een dag moet overwerken. Natuurlijk kan dat een keer, maar maak er geen gewoonte van. De avond is namelijk van jezelf en die heb je hard nodig om weer op te laden voor een nieuwe werkdag. Pak de tijd na het avondeten om lekker te ontspannen. Ga sporten of plof op de bank voor een spannende film. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als het maar geen werk is. Ben je in de avond nog bezig met het werk, dan is de kans groot dat je moeilijk in slaap kunt komen. En dit heeft dan weer negatieve invloed op de volgende dag.

4. Communiceer met je leidinggevende

Je leidinggevende heeft natuurlijk graag dat er hard gewerkt wordt. Maar een werknemer die met een burn-out thuis komt te zitten door dat harde werken ziet jouw leidinggevende natuurlijk ook niet graag. Heb je het te druk en weet je niet meer zo goed hoe je alles moet aanpakken? Maak dit dan bespreekbaar met je leidinggevende. Samen kunnen jullie op zoek naar een goede oplossing, die ook voor de lange termijn zinvol is.

5. Belangrijke afspraak? Neem voldoende tijd voor de voorbereiding

Heb je een belangrijke afspraak in de planning staan? Plan dan voldoende tijd in om deze afspraak voor te bereiden. Bij een belangrijke afspraak wil je scoren en dat lukt alleen als je weet waar je het over hebt. Lees jezelf goed in en ben overtuigd van je adviezen. Sommige mensen schudden een goede presentatie zo uit hun mouw, maar helaas is dit niet voor iedereen weggelegd. Heb jij snel last van zenuwen en speelt stress snel op? Dan kunnen de natuurlijke rustgevers van Sambrosa bijdragen aan een goede voorbereiding met minder stress.

Tot zover onze tips voor het verminderen van stress op het werk. Probeer het eens een tijdje en je zult zien dat je minder gestrest en met meer plezier naar je werk gaat. En dat willen we toch allemaal?

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *