Valkuilen voor de zzp’ers
Een ZZP’er is een ondernemer. Weleens waar zonder personeel, maar wel voorzien van ondernemersbloed. Er bestaat geen opleiding tot ZZP’er, waardoor kennis en informatie door ervaring en eigen inzet wordt verkregen. Een ZZP’er kijkt vaak kritisch naar zijn eigen handelen en dat is niet altijd constructief voor het ondernemersproces. Onderstaande tips helpen de ZZP’er hier goed mee om te gaan.
Zelfstandig of delegeren
Veel ZZP’ers positioneren zichzelf als professionals die alle problemen zelf oplossen. Het vragen van hulp past niet snel in hun straatje. Hierbij is de gedachte dat externe hulp een rem zet op de eigen werkzaamheden en ze de controle gedeeltelijk moeten loslaten. Op zichzelf is het een logische gedachte, omdat een ZZP’er er altijd op vertrouwd dat zijn inspanningen goed uitpakken. Vaak is dit ook het geval en gaan de zaken goed, maar een ZZP’er is ook gewoon een mens die ook vatbaar is voor gebreken en tegenslagen in het leven. Een ziekte of ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Dat is geen teken van zwakte, maar oog hebben voor de realiteit. De carrière van een ZZP’er is geen rechte lijn omhoog, maar kent ook momenten waarin het even lastig gaat. De inkomsten vallen even tegen, waardoor een zakelijke lening een oplossing kan geven om als ZZP’er overeind te blijven.
Beperkingen als ZZP’er
Behalve hard werken is een succesvolle ZZP’er ook in staat om vooruit te kijken. Onderdeel hiervan is een juiste beoordeling waar je veel en waar je minder verstand van hebt. Zo zal je eerder een externe deskundige inschakelen waardoor er ruimte overblijft voor datgene waar je goed in bent: door hard werken het beste resultaat behalen voor de opdrachtgevers. Het verkleint de kans om jezelf voorbij te lopen, met alle nadelige gevolgen van dien. Op het moment dat de eigen onderneming succesvol blijft groeien komt er een moment waarop je niet het hele proces zelfstandig kan uitvoeren. Door gedeelte van het werk uit te besteden versterk je de onderneming in plaats van het onnodig kwetsbaar te maken. Door jezelf soms opzij te zetten groeit de onderneming en kan je volle kracht vooruit.
Groeien door los te laten
Een goede ZZP’er herkent de kwalificaties die minder goed zijn ontwikkeld en anticipeert hier tijdig op. Een complete bijscholing kost erg veel tijd, energie en geld, dus waarom niet overlaten aan ervaren krachten met de juiste opleiding en kennis. Herkennen en erkennen van de eigen beperking is het juiste startpunt om open te staan voor hulp en feedback van derde partijen. Een onbevooroordeelde kijk en mening van een ander kan vaak verfrissend werken en geeft extra kansen voor de onderneming. Neem nu als voorbeeld het afsluiten van een zakelijke lening. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een online vergelijker, hier vergelijk je onafhankelijk de verschillende aanbieders waardoor je een aanbieding voor geld lenen kiest die helemaal past bij de eigen wensen en situatie.