Hoe kun je jouw onderzoeksresultaten het best presenteren?
Onderzoekspresentaties staan er over het algemeen bekend om dat ze langdradig en saai zijn. Dit komt vooral omdat wetenschappers, onderzoekers en studenten moeite hebben met het selecteren van de juiste content voor de presentatie. Moet jij binnenkort jouw onderzoeksresultaten presenteren en kun je wel wat tips gebruiken? Lees dan snel verder.
Denk aan het publiek
Bij het voorbereiden van jouw onderzoekspresentatie is het belangrijk om rekening te houden met het publiek. Is het nodig om achtergrondinformatie te presenteren? Welke onderzoeksresultaten zijn wel en niet interessant? Hoe breng ik mijn boodschap het best over? Afhankelijk van jouw ‘doelgroep’ kun je de formaliteit van de presentatie aanpassen.
Wees persoonlijk
Het brengen van persoonlijkheid in een onderzoekspresentatie is vooral voor vakmensen lastig. Toch is het belangrijk om iets van jezelf mee te nemen in jouw verhaal: hoe heb je het onderzoek ervaren en hoe zag jouw aanpak eruit? Zorg ervoor dat jouw verhaal alles vertelt wat er vertelt moet worden en hiernaast ook interessante (persoonlijke) voorbeelden bevat.
Zorg voor een goede start
Kun jij tijdens de introductie van jouw presentatie de aandacht winnen van het publiek? Dan is de kans groot dat je deze aandacht gedurende de rest van jouw presentatie ook vast kunt houden. Zorg er daarom voor dat jouw presentatie op een goede, opvallende manier start. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een interessante, passende quote of juist het stellen van een retorische vraag.
Houd de tijd in de gaten
Goed om te onthouden: je kunt bij lange na niet alles vertellen. Kies er daarom voor om alleen de belangrijkste punten te behandelen en let erop dat je niet te veel de diepte in gaat. Het is namelijk beter om net iets korter dan de voorgeschreven tijd te presenteren, in plaats van de tijd ver te overschrijden. Hier komt ook het voordeel bij kijken dat er meer tijd overblijft om met het publiek in gesprek te gaan.
Structuur is de sleutel
Een onderzoekspresentatie moet niet de indruk wekken dat het een herhaling is van het onderzoeksrapport. Het moet juist gezien worden als een uitnodiging om over de resultaten in gesprek te gaan. Vergeet daarom de chronologische volgorde en kies ervoor om op een andere manier structuur aan de presentatie te geven: bijvoorbeeld door het in de vorm van een verhaal te vertellen. Zo zal het publiek de presentatie beter onthouden.
Maak de presentatie visueel aantrekkelijk
Het gebruiken van aantrekkelijke beelden is een must voor de presentatie. Neem vooral niet te veel tekst of informatie per slide op maar kies er juist voor om af te wisselen tussen slides met alleen een afbeelding en slides met een korte tekst. Houd er vooral rekening mee dat de presentatie niet afleidend is en past bij jouw verhaal.
Veel succes met het voorbereiden van jouw onderzoekspresentatie.