groene ondernemer

Een wijze ondernemer onderneemt groen

Published On 2 juli 2019 | By Roeland van Poorten | Bedrijf Laten Groeien

Als ambitieuze ondernemer ben je altijd op zoek naar manieren om jezelf en je onderneming te verbeteren. Dat is een van de dingen die het ondernemerschap zo mooi maken: zie je kansen of mogelijkheden, dan kun je hiervoor gaan. Voor veel ondernemers is in bepaalde opzichten het vervullen van de rol van voorlopen een belangrijke reden geweest om zelf te gaan ondernemen en niet in loondienst te werken. Je kunt je eigen succes maken. Zie jij jezelf als een wijze ondernemer? Dan breng je dit waarschijnlijk op diverse manieren in de praktijk. Met passie, inhoudelijke kennis en een goed gevoel voor zaken doen. Daarom mag je ook best veeleisend zijn naar jezelf toe. Een wijze ondernemer, is eigenlijk ook een groene ondernemer. Dit zijn de stappen die jij kunt zetten.

Hoe reis je?

Als zelfstandige moet je waarschijnlijk veel reizen. Een pitch hier, een overleg of dag op locatie daar…. Hoe reis je? Gebruik je de auto, dan heb je de mogelijkheid om jouw impact op het milieu en het klimaat te verbeteren. Heb je de mogelijkheid om zakelijk een auto te rijden, let dan op het verbruik en de techniek van deze auto. Kies als het even kan voor een zo zuinig en milieuvriendelijk mogelijke auto. Elektrisch rijden heeft absoluut de toekomst. Rijd je gewoon nog een “ouderwetse” wagen met verbrandingsmotor? Kies dan waar het kan voor het openbaar vervoer. De treinen van de NS rijden allemaal op groene stroom.

Werk bewust

We hoeven niet te pretenderen dat je in je eentje de wereld kunt verbeteren. Maar je moet ergens beginnen. Bewust en groen ondernemen is niet alleen iets dat je voor jezelf doet. Ook richting je klanten en partners geef je een duidelijk signaal af. Hoe bewust ben je met jouw onderneming bezig? Dit kan in kleine dingen zitten, maar al die kleine dingen samen, maken echt wel en verschil. Denk maar eens aan de volgende zaken waar je tijdens je werk dagelijks mee te maken krijgt:

  • Koffie en lunches (hoe groen is de oorsprong ervan?)
  • Apparaten (zijn ze energiezuinig?)
  • Verlichting (maak je gebruik van LED-lampen?)
  • Servies (stop met het gebruiken van wegwerpspullen)
  • Papier (paperless werken is echt zo moeilijk niet, laat die printer eens voor wat het is)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. De reden waarom wij deze noemen, is omdat je zelf echt heel eenvoudig voor verbetering kunt zorgen.

Alles begint natuurlijk bij groene stroom

Of je nu een zaak aan huis hebt, of een kantoorpand: als je de mogelijkheid hebt om je energieleverancier te kiezen, dan ga je natuurlijk voor duurzame energie. Hoe je daarvoor zorgt? Hier vind je een energievergelijker waarmee je in een handomdraai alle mogelijke aanbieders vergelijkt. Je kunt natuurlijk vergelijken op prijs om de beste deal te ontdekken, maar je kunt ook achterhalen wie er echt groene stroom levert. In ons land is groene stroom helaas nog niet vanzelfsprekend. Veel stroom die als groen wordt verkocht, is dit in werkelijkheid niet. Vergelijk dus goed en maak de juiste keuze.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *