5 tips om het budget van je bedrijf zo goed mogelijk te beheren
Een budget, ook wel een begroting genoemd, is de financiële vertaalslag van de bedrijfsstrategie waarin de investeringen, de kosten, de opbrengsten en de kasstromen worden opgenomen. Budgettering kan het best omschreven worden als een bedrijfsbreed planningsproces waarin er wordt gewerkt aan het implementeren van de strategie en het behalen van de beoogde financiële doelen.
Hoewel het opstellen van een plan niet erg lastig is, hebben veel bedrijven moeite met het realiseren ervan. In dit artikel hebben we 5 tips onder elkaar gezet om het budget van je bedrijf zo goed mogelijk te beheren, zodat ook jij jouw financiële bedrijfsdoelen kunt behalen.
1. Zorg voor een financieel plan
Om met jouw bedrijf binnen het budget te kunnen blijven, is het noodzakelijk om eerst een financieel plan op te stellen. Dit plan bestaat uit vijf hoofdonderdelen:
- De investeringsbegroting: alle investeringen van jouw (startende) onderneming worden in kaart gebracht. Denk hierbij aan bedrijfsauto’s of nieuwe computerapparatuur.
- De financieringsbegroting: in de financieringsbegroting wordt toegelicht hoe de benodigde investeringen uit het investeringsplan gefinancierd worden.
- De exploitatiebegroting: de verwachte omzet en kosten voor het komende jaar. Door een exploitatiebegroting uit te werken, kun je in één oogopslag zien hoeveel omzet moet worden gedraaid om quitte te spelen of winstgevend te worden (en blijven).
- De liquiditeitsbegroting: een overzicht van hoeveel geld je maandelijks ontvangt en uitgeeft. Aan de hand van dit onderdeel kun je verschillende budgetten vaststellen: hoeveel geld kun je uitgeven aan nieuwe projecten en wat is het maximale bedrag dat je kunt uitgeven aan de marketingactiviteiten?
- De begroting privé-uitgaven: een overzicht van jouw privé-inkomen.
2. Stel een verantwoordelijke aan
Voor het beheren van de financiën en het budget is het handig om iemand binnen het bedrijf aan te stellen als verantwoordelijke. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf kun je meerdere mensen aanstellen. Door de taak van het in de gaten houden en beheren van het financiële plan bij één of meerdere personen neer te leggen, wordt de kans groter dat de financiële doelen worden gerealiseerd.
3. Plan tussenevaluaties in
Heb je een waterdicht financieel plan én een verantwoordelijke aangesteld? Plan dan verschillende tussenevaluaties in, bijvoorbeeld eens in de maand. Door het beheer van het plan te evalueren kun je sneller inspelen op financiële problemen en het plan indien nodig aanpassen aan de huidige situatie.
4. Vergeet de jaarlijkse evaluatie niet
Ook een jaarlijkse evaluatie is essentieel voor het behalen van de financiële doelen van het bedrijf. Evalueer de gang van zaken en bepaal wat je het komende jaar anders moet of wilt doen. De belangrijkste vraag hierbij is: zijn we binnen budget gebleven en zo niet, hoe kunnen we dit veranderen?
5. Schakel hulp in wanneer het nodig is
Het managen van de financiën van jouw bedrijf kan, vooral wanneer jouw bedrijf snel groeit, erg lastig zijn. Merk je dat het beheren van het budget je niet makkelijk af gaat? Denk er dan eens aan om de hulp van een professional in te schakelen.
Veel succes met het beheren van het budget van je bedrijf.