zonnepanelen op bedrijfspand

5 goede redenen om zonnepanelen op je bedrijfspand te installeren

Published On 26 september 2024 | By Roeland van Poorten | Bedrijfspand

In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, is het voor bedrijven cruciaal om stappen te ondernemen richting een groenere toekomst. Het installeren van zonnepanelen op je bedrijfspand is een van de meest effectieve manieren om niet alleen je ecologische voetafdruk te verkleinen, maar ook om financieel voordeel te behalen. In dit artikel bespreken we vijf goede redenen om zonnepanelen op je bedrijfspand te installeren.

Reden 1. Kostenbesparing op energiekosten

Een van de meest overtuigende redenen om zonnepanelen te installeren, is de aanzienlijke kostenbesparing op je energiekosten. Bedrijven hebben vaak hoge energiekosten, die een aanzienlijk deel van de operationele uitgaven kunnen vormen. Door zonnepanelen te installeren, kun je je eigen elektriciteit opwekken, wat leidt tot lagere energiekosten.

Hoe werkt het?

Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, die je kunt gebruiken voor je bedrijfsvoering. Afhankelijk van de grootte van je installatie en je energieverbruik, kun je een groot deel van je energiebehoefte zelf dekken. Dit vermindert je afhankelijkheid van energieleveranciers en beschermt je tegen stijgende energieprijzen.

Voorbeeld in de praktijk

Stel je voor dat je een middelgroot bedrijf hebt met een maandelijkse energierekening van €1.000. Met een goed ontworpen zonne-energiesysteem kun je misschien wel 70% van je energiekosten besparen. Dit zou je jaarlijkse energiekosten met €8.400 kunnen verlagen. De investering in zonnepanelen verdient zich dus snel terug.

Reden 2. Duurzaamheidsimago

Steeds meer consumenten hechten waarde aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Door zonnepanelen op je bedrijfspand te installeren, toon je niet alleen je inzet voor het milieu, maar versterk je ook je merk en reputatie. Bedrijven die duurzaam opereren, kunnen vaak rekenen op een grotere klantenkring en betere relaties met partners. Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om samen te werken met leveranciers die ook duurzame initiatieven ondersteunen. Dit kan je concurrentiepositie aanzienlijk verbeteren.

Het groene imago

Een groen imago helpt ook bij het aantrekken van talent. Werknemers, vooral de jongere generaties, willen graag werken voor bedrijven die waarde hechten aan duurzaamheid. Het installeren van zonnepanelen kan dus bijdragen aan een positieve werkcultuur en een grotere aantrekkingskracht op talent.

Reden 3. Terugverdientijd en financiële voordelen

De investering in zonnepanelen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoewel de initiële kosten voor de installatie van zonnepanelen aanzienlijk kunnen zijn, zijn er verschillende financiële voordelen die deze investering aantrekkelijk maken.

Subsidies en belastingen

In Nederland zijn er verschillende subsidies en fiscale voordelen beschikbaar voor bedrijven die investeren in zonnepanelen. De Energie-investeringsaftrek (EIA) stelt bedrijven in staat om een percentage van de investeringskosten af te trekken van de belasting. Dit kan de terugverdientijd van je investering aanzienlijk verkorten.

Verminderde energiekosten

Zoals eerder vermeld, kan het opwekken van je eigen energie leiden tot lagere energiekosten. Dit, in combinatie met subsidies en fiscale voordelen, zorgt ervoor dat de terugverdientijd voor zonnepanelen vaak tussen de 5 en 10 jaar ligt. Na deze periode geniet je van gratis energie, wat de winstgevendheid van je bedrijf verhoogt.

Reden 4. Onafhankelijkheid van energieprijzen

Energiekosten fluctueren en dat kan een grote impact hebben op de bedrijfsvoering. Door zonnepanelen te installeren, vergroot je je onafhankelijkheid van de energiemarkt. Dit betekent dat je niet alleen geld bespaart, maar ook beter voorbereid bent op toekomstige prijsstijgingen.

Voorspelbaarheid van kosten

Met een zonne-energiesysteem kun je de kosten voor je energieverbruik beter voorspellen. In plaats van te moeten rekenen op de vaak onvoorspelbare energiemarkt, heb je met zonnepanelen een betrouwbare en constante bron van energie.

Reden 5. Waarde vermeerdering van het vastgoed

Zonnepanelen kunnen de waarde van je bedrijfspand verhogen. Dit is vooral relevant als je overweegt je pand in de toekomst te verkopen of te verhuren. Potentiële kopers of huurders zijn vaak bereid een hogere prijs te betalen voor een pand dat energiezuiniger is.

Aantrekkelijkheid van het pand

Een bedrijfspand met zonnepanelen is aantrekkelijker voor huurders die waarde hechten aan duurzaamheid en lagere energiekosten. Dit kan je helpen om sneller een huurder te vinden en mogelijk hogere huren te vragen.

Lange termijn investering

Het installeren van zonnepanelen is niet alleen een investering in duurzame energie, maar ook een investering in de toekomst van je bedrijf. De waarde van duurzame vastgoedobjecten zal naar verwachting in de komende jaren toenemen, wat betekent dat je investering in zonnepanelen ook een financiële meerwaarde kan opleveren bij de verkoop van je bedrijfspand.

Deel dit artikel op social media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *