Ondernemen in het buitenland: 3 tips
Ben je ondernemer, heb je reeds succes behaald in Nederland en overweeg je nu te gaan ondernemen in het buitenland? Een prachtig plan natuurlijk en je bent zeker niet de enige Nederland. Wij Nederlanders hebben een lange geschiedenis van handeldrijven met het buitenland. In de 17e eeuw stonden wij er zelfs wereldwijd bekend om. Nog steeds zijn er veel buitenlandse spreekwoorden en gezegden die refereren aan deze Nederlandse handelsgeest en geldfocus (in positieve en negatieve zin). We zijn er dus kennelijk goed in, maar toch kan het geen kwaad om een paar praktische zaken of tips te belichten.
Als je in het buitenland zakendoet, en in het ene land geldt dit wat meer dan in het andere land, kun je snel goede sier maken en “op 1-0 voor komen te staan” als je op de hoogte bent van bepaalde omgangsregels. Dus ondanks dat je natuurlijk hartstikke druk bent, meerdere telefoons hebt om de hele dag te bellen en de hele dag op bakjes Lavazza koffie leeft, raad ik je toch aan om even tijd vrij te maken om deze tips door te lezen!
Voor de duidelijkheid: het zijn dus geen tips op het gebied van marktpotentie, fiscale constructies of prijspositionering. Het zijn daarentegen 3 praktische tips die vooral betrekking hebben op de omgang met mensen daar en die je helpen bij het ontwikkelen van een goede band en het doen van deals.
1. Probeer de lokale taal te spreken
In het ene land is dit wat makkelijker dan in het andere (Vlaanderen vs. Chinees!), maar het siert je altijd om in ieder geval wat woorden of zinsneden te leren. Dit toont goede wil en men is positief verrast. Het toont aan dat je geïnteresseerd bent in de ander en andermans cultuur en dat waardeert iedereen. Vind jij het niet leuk wanneer je buitenlandse zakenpartner een paar zinnen Nederlands kan? Iedereen is daarvan gecharmeerd en het helpt dan ook om de relatie goed vorm te geven.
Een nadeel van een paar woorden in de andere taal kunnen spreken, kan zijn dat de tegenpartij denkt dat je de taal wel verstaat en de vervolgcommunicatie en – documentatie in de lokale taal opstelt. In dat geval kan het zeker bij officiële, belangrijke documenten goed zijn om deze wel even te laten checken door een professionele vertaler.
2. Ben niet te direct
Nederlanders hebben de neiging om vrij direct te zijn in hun bewoordingen. Ze zijn bijvoorbeeld bereid om een sterke mening te uiten bij de eerste kennismaking; iets dat in veel landen ongehoord is. Het devies is om hiermee op te passen, om de tegenpartij niet te veel tegen de haren in te strijken. Het is immers belangrijker dat de relatie goed wordt dan dat u uw mening verkondigt.
3. Ben altijd netjes
Iedereen waardeert het wanneer je netjes bent. Wij Nederlanders zijn inmiddels best wel gewend aan tutoyeren, ook naar oudere gesprekspartners toe. Dat is echter lang niet in alle landen zo. Sommige landen hebben geen onderscheid tussen ‘je’ en ‘u’, zoals Engeland, maar andere landen is het zeer ongebruikelijk om een onbekend en/of ouder iemand te tutoyeren. Duitsland is zo’n land. Zeg daar altijd ‘Sie’ en niet het informele ‘Du’. Als mensen niet met u aan gesproken willen worden, zullen ze dat kenbaar maken en je hebt dan nog steeds niets verloren. Andersom kun je wel eens de verkeerde snaar raken!